Asarcık Emirmusa mahallesinde ikamet eden Ahmet Kanber çocukluğundan bu yana Kuş ve tavuk türü hayvanları çok yetiştiriyor. Ahmet Kanber 01.01. 1985 doğumluyum doğma büyüme asarcık kıyım 2005 ten beri evliyim lise birde 1 oğlum var Onlara hayran duyması onlara bakması ilgilenmesi onun en çok sevdiği hobilerden birisi. Ahmet Kanber İnşaatlarda çalışıyordu.Çok sevdiği hobilerinden birisi olan Tavuk ve Kuş türü hayvanları yetiştirmek ve bakmak en büyük hayaliydi.Ahmet Kanber İnşaat işçisi iş kazası geçirdi iş kazasını anlattı. Samsun çobanlı da içeride balkon sıvarken duvar uçtu 8. Kattan yere düştüm belim kırıldı oruçlu olmam kurtardı hamdolsun biraz yoğun bakımda kaldım 2 sene çalışamadım çocukluğumdan bu sevgi vardı bunlarla 2 yıl ev geçindirdim daha sonra yurt dışına deklarasyon işi için gittim evimi yaptım 20015 te kendim iş alıp yapmaya başladım şimdi hamdolsun Rabbim herşeyimiz var dünyanın her yerinden getirdiği tavukları yetiştirmeye başladı. Herkesin ilgisini çekmeye başladı. Ahmet Kanber öncelikle tavuk ve kuş yetişirken bunu ticari amaçlı yapmadığını önceliği bu tür hayvanların yaygınlaşmasını neslinin tükenmemesini istiyor.
Menşei: Asya. Yumurta: 100-120 Renkli veya krem. Ağırlık: Horoz: 1.8 Kg. Hen: 1.36 Kg. Renkler: Siyah, Mavi, Altın, Keklik, Beyaz, Standard veya Sakallı (Standartlaştırılmış). Süs tavuğu olarak beslene bilir yumurta verimi çok iyi olmasa da uysallıkları ve görünüşleri ile insanları kendine hayran bırakıyor. Aynı zamanda 5 parmak olmaları da yanında cabası. Habeş tavuğu her zaman insanların yüzlerine bir gülümseme getirir. Sizin için çok yumurta bırakmasalar da, size çok fazla sevgi ve mutluluk verecektir. Sahiplerine de oldukça bağlanabiliyorlar. Sonuçta, bu komik küçük kuşlara sahip olmak çok zevkli.
Özellikle son dönemlerde oldukça popüler olan Wyandotte’nin menşei Amerika Birleşik Devletleridir. 1877 ile 1887 yılları arasında melezlemelerle elde edilmiş olan değişik renklere sahip bir tavuk ırkıdır. Bu nedenle tam olarak ırk özelliklerinin ortaya konulması mümkün olamamıştır. Görünüşü ve renk özellikleri nedeniyle yetiştiricilerin tercih ettiği tavuk ırkları arasında yerini almıştır. Uysal bir cinstir. Deri renkleri sarı- yumurtaları açık kahverengi olan Wyandotte ler et ve yumurtaları için yetiştirilmelerinin yanı sıra süs tavukçuluğunda da kullanılabilirler.
Hint horozu türleri insanlara karşı sıcak kanlılığı ve anavatanındaki ismine yakışır asil duruşlarıyla çoğu kanatlı kümesinin gözdesi olmuştur. Ülkemizde en çok beslenen cinsler arasında olan Hint Horozu, aslen nereden gelmektedir, türleri nelerdir ve ne tür özellikleri vardır gibi sorulara cevap aradım. Yerli-yabancı birçok kaynaklardan araştırmalar yaptım. Ve bunu sizler ile paylaşmak istedim. Hint Horozları cins olarak çok çeşitlilik göstermektedir. Dünyanın neredeyse her yerinde bulunan Hint horozları, Hindistan’da “Asil” İngilizcede ise “Aseel” olarak adlandırılmaktadır. Hint horozu cinslerinin ana vatanı adından da anlaşılacağı üzere Hindistan’dır. Hintliler asil kelimesini “safkan” anlamında kullanmışlar. İngilizceye hint tavukları hakkında tür adı olarak geçmiş ve orijinal Hint tavukları bütün dünyada “Asil” olarak bilinmişler. İslamiyetin etkisinden önce Hindistan’da bu tavukların adı Asil değilmiş. Daha sonradan Asil kelimesi kullanılmış; Hindistan’ın bazı yerlerinde çok eski isimleri halen kullanılıyor.
AVUS KUŞU (Pavo cristatus) ORTALAMA ÖMRÜ: 8-10 yıl KİLOSU: Dişi 2,5-4 kg, erkek 4-6 kg civarıdır. BOYU: Erkek 228 cm, dişi 61-91 cm (kuyruk dahil) ANA VATANI: Hindistan ve Seylan ormanları ÖZELLİKLERİ: • Tavus kuşu, sülün ve hindi ailesinin en büyük üyesidir. Oyun kuşu olarak bilinirler. Rahatsız edildiğinde uçmaktan daha çok koşmayı tercih ederler ama gerektiğinde yuvarlak kanatlarıyla kısa mesafe uçabilirler. • Soğuğa karşı oldukça dirençli yapıları sayesinde yeryüzünün birçok yerine götürülmüş, hayvanat bahçelerinin gözdesi olmuştur. Görünüşlerinin güzelliğine karşılık ötüşleri insanı irkiltecek ölçüde çirkindir.
Bunlarda asarcığı en meşhur kış yemeği tirtlik kaz yerli kazım 7 yaşında 10yumurta yapar nisanda yavru çıkarır ben etve yumurta lezzet kalitesini artırmak için 10 yıldır uğraşıyorum gıdıklı tulus kazı kırması aldım yerli kaza eşledim bu kaz şuan 5 yaşında 30 yumurta yapıyor ve kendi ensonunda yatıyor. Yavrular 6 ve 7 aylıkken güzel bakımda 5-6 kğ et veriyor.
Malezya kökenli bir tavuk olan Serama cinsi tavuk dünyanın en küçük tavuklarından biridir. Ağırlıkları 150-500 gr arasında değişen tavuk ve horozlar asker gibi duruşları ve insana yakın mizaçlarıyla ilgi çekmektedir. Ortalama 5 aylık civcivlik süreçleri sonunda yumurta alımı ve dolu yumurta alma şansları ortaya çıkmaktadır. Dik duran bu tavukların duruşlarının sırrı eğitim ve ilgiden geçmektedir. Şöyle ki: onların bu dik duruşunu elde etmek için küçüklükten itibaren sizin yardımınıza ve ilerleyen dönemlerinde sıkı bir eğitime ihtiyaçları olmaktadır. Bıldırcın yumurtası gibi yumurtaları bu tavuklar için beklenilen bir boyuttur. En sevdiği yiyeceklerden olan semiz otu onların mutlu olmasına yardımcı olacaktır.
AHMET KANBER SÖZLERİNE ŞÖYLE DEVAM ETTİ
Günümüzde Dünya üzerinde beslenen çoğu güvercin ırkının soyu Anadolu ‘da yetiştirilen güvercinlere dayanmaktadır. Taklacı güvercin ırklarımızın kökleri göç edip geldiğimiz Orta Asya topraklarına kadar gitmektedir. Rus tarihçileri , Rus güvercin ırklarının Türk güvercinlerinden geldiğini defalarca açıklamışlardır. Avrupa ‘ya yapılan seferler esnasında at koşturan atalarımız taklacı güvercinlerini de yanlarında götürüp oynatırlardı. Günümüzde Avrupada da bizim güvercin ırklarımıza rastlamak çok mümkündür. Bu ırkın yetiştirme amacı taklalı performans ve fiziksel güzellik üstün bir seviyeye getirilirken aynı zamanda ırkların geleneksel özelliklerinin korunmasıdır. Usta bir taklacı yetiştiricisinin üretici olarak dünya çapında bütün öteki ırkların besleyicilerinden daha yüksek bir seviyede olması gerekir. Elindeki kuşların gerçek aslını bilmek ve bunları geldikleri damarın özelliklerine göre, geleneksel yöntemlerle üretirken kuşların performansını ve aynı zamanda fiziksel özellilerini geliştirmek bir sanattır. Bu seviyede kuşçuya günümüzde rastlamak ender bir hale gelmiş olup, güzelim taklacılarımız tarihi özelliklerini yitirmeye başlamıştır. Bunun başlıca nedenlerinden birisi eskiden olmıyan şehirler arası kuş transferidir. Taklacıları yetiştirmenin sadece performans olduğunu düşünen yetiştiricilerin yıllarca başka yörelerden kuşlar getirip kendi kuşlarıyla kırmalarından dolayı geçmişte bir birinden çok farklı olan değişik sehirlerin kuşları bu gün bir birine çok benzer hale gelmişlerdir