Atatürk’ün kurtuluş mücadelesini başlattığı Samsun’dan Amasya’ya gidişini temsil eden ‘Kurtuluş Yolu’nda Samsun güzergahı adeta kaderine terk edildi. Amasya İl Özel İdaresi 16 km’lik eski yolu asfaltladı. Samsun hattı ise tamamlanmayan güzergah dikkat çekiyor.
Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a çıktıktan sonra Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak üzere Havza İlçesi’ne gittikleri yol, dönemin Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkanı olan AK Parti Samsun Milletvekili Yusuf Ziya Yılmaz tarafından ‘Kurtuluş Yolu’ olarak düzenlendi.
KURTULUŞ YOLU HARABEYE DÖNDÜ
Kurtuluş Yolu’nun güzergahında Cumhuriyetin ilk yıllarında kullanılan ulaşım araçları ve tarım araçları yerleştirildi. Kurtuluş Savaşı’nı simgeleyen figürlerin bulunduğu tabelalar konuldu. Ancak aradan geçen dönemde ‘Kurtuluş Yolu’ bir türlü bitirelemedi. Kaderine terk edilmiş Kurtuluş Yolu’nda çukurlar dikkat çekerken, tarihi araçlar korunmadıkları için çürüdü ve hurdaya döndü. Mevcut yolun bir bölümü asfalt, bir bölümü ise stabilize kaplanmış ancak yol çok bozuk olduğu için ulaşım zorlukla sağlanıyor.
CHP Grup Başkanvekili Atilla Tekcan CHP’Lİ TEKCAN’DAN SORU ÖNERGESİ Uzun yıllardan Kurtuluş Yolu’nun bakımsız halde olmasını kabul edilemez bir durum olarak nitelendiren Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkanvekili Atilla Tekcan, geçtiğimiz meclis toplantısında, “31 Mart 2019 yerel seçimlerinden sonra tam yarıyıl oldu, bizim daha önceki dönemlerde yaptığımız ‘Kurtuluş Yolu’muz var. 6,5 yılda daha hala tamamlanmamış vaziyette. Ne zaman tamamlanacağına dair bir çalışmanız var mıdır? Çünkü Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, 3 yıl 4 ayda Kurtuluş Mücadelesi’ni tamamladı ama biz bir yolumuzu tamamlayamadık” sözleriyle Başkan Mustafa Demir’e Kurtuluş Yolu ile ilgili herhangi bir çalışmanın olup olmadığını sordu. SBB Başkanı Mustafa Demir SBB Başkanı Mustafa Demir ise bu konuyu ‘gündem dışı’ konu nitelendirerek, soru önergesi olarak cevaplandırılmak üzere meclise sunulmasını istedi. SULUOVA’DA
YOLUN 16 KM’Sİ ASFALTLIYOR
Diğer yandan Amasya’nın Suluova İlçesi’nden geçen, Amasya-Samsun güzergahındaki en eski yol olarak bilinen 16 kilometrelik Kurtuluş Yolu’nun büyük bir bölümü Amasya İl Özel İdaresi ekiplerince asfaltla kaplanıyor. Çalışmaları yerinde inceleyen AK Parti Suluova İlçe Başkanı Mustafa Temel ile Amasya İl Genel Meclis Üyeleri Hasan Basri İnan ve Recep Şen, asfaltlama çalışmalarına katılan ekibe kolaylıklar dileyerek tatlı ikramında bulundu. Kurtuluş Yolu’nun güzergahında Cumhuriyetin ilk yıllarında kullanılan ulaşım ve tarım araçları yerleştirilirken, bugünlerde bakımsızlıktan adeta çürümeye terk edilmiş durumda. Milli Mücadele’yi başlatmak için 19 Mayıs 1919’da Bandırma Vapuru’yla Samsun’a gelen Mustafa Kemal Atatürk’ün Amasya’ya giderken kullandığı “Kurtuluş Yolu” asfaltlanıyor.
Haber: N. Alper CABBAR