Rusya Federasyonu, 150 bin tonluk domates kotasının dolması üzerine Ukrayna-Rusya tampon bölgede domates yüklü yaklaşık 250 TIR’ın ülkeye girişine izin vermedi. Ayrıca Samsun Limanı’ndan gönderilen domates yüklü bir gemi de aynı şekilde Tuapsi Limanı’ndan geri çevrildi.
Raf ömürleri de dolmak üzere olan domatesler alınmazsa yaklaşık 5 bin ton domatesin çöpe gideceği, 20-30 milyon dolar arasında zarar oluşacağı belirtildi.
‘UYARILARI YAPMIŞTIK’
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Hakkı Bahar, tampon bölgedeki bekleyişin bir haftayı geçtiğini, Rusya tarafından da herhangi bir açıklama olmadığını belirterek, “Biz bütün üyelerimize kota ile ilgili uyarıları yapmıştık. ‘Kota 148 ton oldu, ‘Kota 149 ton oldu’, ‘Kota 149,5 ton oldu’ ve ‘Kota doldu’ diye mesaj yoluyla tüm üyelerimizi bilgilendirmiştik. Ancak 50 bin ton daha ek kota kararı alındığı haberleri üzerine ihracatçılarımız ürün göndermeye devam etti. Ancak Rusya Bakanlar Kurulu’nun bu kararı henüz onaylamadığını biliyoruz” dedi.
Hakkı Bahar, “Biz kota uygulamasının tamamen kaldırılmasını istiyoruz. Hiç kimse BAİB veya diğer birlikler ve devletin resmi kanallarından bir bilgi, açıklama gelmeden Rusya’ya domates göndermesin. Resmi görüşmeler devam ediyor ama henüz bir açıklamada yapılmadı. Devlet büyüklerimizden destek bekliyoruz. İnşallah bir an önce açılır” ifadelerini kullandı.
BUGÜN YARIN SATILMALI
Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Doğan da, bazı ihracatçıların Ukrayna pazarına domateslerini satmaya çalıştığını ama zor olduğunu kaydetti.
Rusya’ya domates ihracatı yapan bir firmanın sahibi Ali Uçak ise, “Bir TIR 20 ton civarında domates alıyor. Toplamda 5 bin tona yakın domates tampon bölgede bekletiliyor. Domateslerin raf ömrü yaklaşık 15 gün. Bugün-yarın içeri alınmazsa hepsi çöpe gidecek. Nakliyesi, analizi gibi masraflarla birlikte toplam zarar 20-30 milyon dolar aralığında” dedi.
TAMPON BÖLGEDE 250 TIR
Rusya, 8 Şubat Cumartesi günü itibarıyla alımı durdurdu. Yaklaşık 10 gündür TIR’ların tampon bölgedeki bekleyişi sürüyor. Tuapsi Limanı’na gönderilen gemideki domateslerin tamamı Samsun Limanı’na geri geliyor.
ALMAZSALAR SALÇA OLUR
Tampon bölgeden bazı TIR’lar geri gelmeye başlarken, “Raf ömrü dolmak üzere. Domatesler çürür, salça fabrikaları alırsa oraya veririz ama büyük ihtimalle almazlar ve çöpe gider” yorumu yapıldı. N. Alper CABBAR