Ünlü sanatçı Ferdi Tayfur tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. 79 yaşında hayatını kaybeden usta sanatçı bir süredir Antalya’da Medical Park Hastanesi’nde tedavi görüyordu.
Muğla’daki evinde rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan, ardından Antalya’ya sevk edilen Ferdi Tayfur’a kulak burun boğaz doktorları tarafından sinüs ameliyatı yapılmıştı.
Sanatçının, daha önce ameliyatla beyin damarına stent takıldığı öğrenilmişti. Bir süre diyaliz tedavisi gören Ferdi Tayfur’a, Antalya’da 2020’de oğlunun böbreği nakledilmişti.
16 Aralık akşamı Muğla’dan Antalya’ya sevk edilen Tayfur, ameliyat edilmiş ardından tedavisi başlanmıştı.
Ferdi Tayfur Antalya’da özel bir hastanede tedavi görüyordu.
Muğla’nın Marmaris ilçesinde yaşayan Ferdi Tayfur 15 Aralık’ta hastalanıp hastaneye kaldırıldı. Daha sonra ailesinin isteği üzerine Antalya’ya sevk edildi. Sanatçı Antalya’da bir sinüs ameliyatı geçirdi.
Daha sonra tedavisine aynı hastanede devam edildi. Gözetim sürecinde sanatçının durumu iyiye gitmedi.
Ferdi Tayfur’a 2020 yılında Antalya’da oğlundan böbrek nakli yapılmıştı.
Ferdi Tayfur, 19 Aralık’ta kamera önünde hasta yatağında doktoruna teşekkür ederek, “Ben çok iyiyim” demişti.
Usta sanatçı, sabah saatlerinde organ yetmezliği sebebiyle tedavi gördüğü hastanede akşam saatlerinde hayatını kaybetti.
FERDİ TAYFUR KİMDİR?
Arebesk müziğin önemli isimlerinden Ferdi Tayfur Turanbayburt, 15 Kasım 1945’te Adana’da dünyaya geldi. Aslen Adanalıydı.
Oğlunun eğitimini önemseyen bir baba olarak tanınan babası Cumali Bey bir pavyon çıkışı öldürüldü. Babasının vefatının ardından eğitim hayatı son buldu ve yoksul bir çocukluk dönemi geçirdi. Annesi ikinci evliliğini yaptıktan sonra her ne kadar okumak istese de imkanlar buna elverişsizdi.
Küçük yaşında üvey babasının şeker dükkanında çıraklık yaptı ve çiftlikte işçi olarak çalıştı. Bir şekilde ailesinin ekonomisine katkıda bulunan sanatçı, aynı dönemde düğünlerde şarkı söylemeye başladı. Yerel bir gazetede başvurduğu Adana Radyosu’nun müzik yarışmasına katıldı ve ikinci oldu.
SANAT HAYATI
Üvey babası her ne kadar engellemek için mücadele etse de İstanbul’a gitti ve Lunapark Gazinosu’nda iş buldu. Nurten İnnap’a bağlama çalmaya başlayan ünlü müzisyen, ilerleyen dönemde, Leyla adlı ilk plağını doldurdu.
1968’de yılında Seda Plak ile yaptığı plak anlaşması yeterince ilgi göremeyince Adana’ya geri döndü. Burada yeniden çiftlikteki işlerin başına geçti ancak müziği hiçbir zaman bırakmadı.
İlerleyen dönemlerde yeniden plak yayınlayan sanatçının 1973’te Görsev Plak adına yaptığı Kır Çiçekleri adlı 45’liği çıkış yakalamasını sağladı.
Besteler yaparak müzik kariyerinde ilerleyen ses sanatçısı, maddi sıkıntıları nedeniyle iki şarkısını Gülden Karaböcek’e sattı. Asıl çıkışını “Çeşme” şarkısı ile yakalayan sanatçı 1976’da ilk kez oyunculuğa adım attı. Necla Nazır ile başrolü paylaştığı ‘Çeşme’ sinema filmi 12 milyon kişi izledi.
1992’de çıkardığı Prangalar albümü Türkiye’nin en çok satan albümleri arasına girdi ve 1993’te Gülhane Parkı’nda verdiği konsere rekor sayıda (200 bin) dinleyici katıldı.
Sanatçı, toplamda 30’dan fazla albüm ve 30’un üzerinde film yaptı. Ayrıca 2016’da senaryosunu yazıp yönetmenliğini yaptığı ‘Zor Hayat’ sinema filmini çekti.
Birçok reklam filminde yer alan oyuncuya ait 4 adet roman bulunmaktadır.