Asarcık Üreten Kadınlar Derneği’nin Başkanı Mehtap Köşüş, derneğin kuruluşunu, amaçlarını ve faaliyetlerini anlattı.
Asarcık Üreten Kadınlar Derneği, 2021 yılında faaliyete geçti. Derneğin kuruluş aşamaları ve amacıyla ilgili Köşüş, “resmi işlemleri yaptıktan sonra, temmuz ayında açılışımızı gerçekleştirdik. İş ve işlemlerimizi yerine getirmek pandemi dönemine denk geldiği için biraz zor oldu. Zor süreçler geçirmemize rağmen ortaya iyi bir iş çıkardık.” dedi. Asarcık’taki tüm kadınları açılışa davet ettiklerini söyleyen Köşüş sözlerine şöyle devam etti: “Kaymakamımızın, belediyenin, tüm halkın, tüm STK’lerin, odaların ve siyasi partilerin davet edildiği ve bulunduğu büyük de bir açılış yaptık. Açılışımızla beraber satışlarımız başlamış oldu.”
“Kadınlara Üretecekleri Bir Ortam Hazırlamak Gerekliydi”
Köşüş, derneğin kurulmasında ASYEG proje ön ayak olduğunu söyleyerek şunları da ekledi: “Sayın Belediye Başkanımız Şerif Kılağuz’un başkanlığını yaptığı, Mustafa Onat’ın başkan yardımcısı olduğu ve benim de yönetiminde bulunduğum Asarcık Yerel Eylem Grubu Derneği’nin yapmış olduğu birçok projenin içindeki küçük projelerden bir tanesi de bizim derneğimizdir.”
Köşüş sözlerine şöyle devam etti: “Asarcık Yerel Eylem Grubu Derneği’nin faaliyetleri arasında dezavantajlı grupların desteklendiği birçok faaliyet var. Bunlar; eğitimler vermek, sosyal ortamlar oluşturmak, gençlerin aktif olabilecekleri alanlar yaratmak ve üretime yönelik projeler üretmek gibi faaliyetler oluyor. Asarcık Üreten Kadınlar Derneği de bu proje mantığı içerisinde filizlenmiş bir oluşumdur. Sorunların tespiti ve yerelin sosyolojisine uygun çözümler üretmek doğrultusundaki bir atılımla kadınlar için ne yapılmalı diye sorulduktan sonra kadınlara bir ortam hazırlamak gerekli olduğuna karar veriliyor. Ve Asarcık Üreten Kadınlar Derneği ortaya çıkıyor.”
“Üretimde Uygulamalı Eğitimler Verilerek Üretim Standartları Yükseltiliyor”
Köşüş, Asarcık’ta kadınların birçok alanda daha iyi olabilecekleri eğitimleri verdiklerini söylerken, her yaş grubundan kadınlara eğitimler vermeye çalıştıklarını belirtiyor. “Hijyen eğitimi, kadın hastalıkları ve erken teşhisin önemi eğitimi, diksiyon eğitimi gibi diğer kurumlardan aldığımız katkıyla kadınlar için faydalı olabileceğini düşündüğümüz pek çok eğitim düzenliyoruz” diye ilave etti. Verilen eğitimlerle alakalı Köşüş, “ ASYEG’in düzenlediği meyve ağacı aşılama eğitimi ve fındık bakım eğitimlerinin ikisi de uygulama bahçelerinde uygulamalarla yapıldı. Biz de bu eğitimlere üye kadınlarımızın katılımlarını sağladık. Yine kurulan ahşap atölyesinde ilçemizde görev yapmakta olan ve ahşap eğitime verebilen bir okul müdürümüz öncülüğünde kadınlara ahşaptan eşya yapımı öğretildi.” dedi.
“Kadının Kendini Geliştirilmesi En Önemli Şeydir”
Ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınma konusunda en önemli şeyin kadının kendini geliştirmesi olduğunu söyleyen Köşüş, “Kadın kendini geliştirmeyi bilirse daha iyi çocuklar yetiştirir. O çocuklar aslında kırsalda, sosyal anlamda eksik olan hâkim kültürü değiştirebilir. Şu an derneğimizden birçok kadının derneğimizin amaçları ve faaliyetlerinden haberi var. Üretsin üretmesin her kadın ASÜDER lokaline gelebilir. Hep beraber çay içer, sohbet eder, dertleşir, deneyimlerimizi paylaşır, bilgilerimizi aktarır ve devamlı da üretimin içinde bulunuruz.” diye konuştu.
Köşüş, dernekte satışa sunulan süt ve süt ürünlerinin tamamının kadınların emeğiyle yapılıp, satışa sunulduğunu belirtirken şunları ekledi: “Yapılan tüm ürünler el emeğiyle üretilmektedir. Kadın kendi evi için hazırladığı doğal ürünlerini getirip yöresel ürün pazarımızda satabilmektedir. El emeğiyle üretilen ve yöremize özgü her ürün derneğimizde bulunmaktadır. En çok satış yaptığımız ve gerçekten doğala en yakını yakaladığımız ürünler ise kuru baklagiller, fasulye, nohut gibi birçok kuru baklagillerdir.” Köşüş, sabun üretimi için gönüllü olan üyelerine dönem kaymakamının da destek verdiğini söyleyerek, bahsi geçen üyeye sabun eğitimi aldırdıklarını ve eğitim sonunda Asarcık’ta yetişen bitkiler ve çiçeklerle doğal sabun ürettiklerini ilave etti.
“Dernekte Ata Tohumları Yetiştiren Bir Teyzemiz de Var”
Ata tohumları yetiştiren birisinin olduğunu belirten Köşüş konuşmasına şöyle devam etti: “Ata tohumları yetiştiren bir Zübeyde teyzemiz var. Onun reyonu tamamen genetiği değiştirilmemiş ata tohumları ile dolu. Birçok ürünün ata tohumu elinde bulunmakta ve onların satışını da kendisi yapıyor. Onun yıllar öncesine dayanan ekip-biçme, tohumlama tecrübesine güveniyoruz. Ve ondan da birçok değerli şey öğrendik.” Köşüş, dernekte satış yapacak, iş yapacak olan kadınlardan öncelikle dürüst olmaları gerektiğini istediklerini söyleyerek, güzel bir şekilde iletişim kurmalarının öneminden bahsetti.
“Dönem Kaymakamı Baha Büyükkaymakçı’ya Belediye Başkanımız Şerif Kılağuz’a Teşekkür Ederiz”
Köşüş konuşmasını, derneğin kurulduğu dönemde kaymakam olan Baha Büyükkaymakçı’ya teşekkür ederek noktaladı:” Derneğin kurulduğu dönem görev yapan Kaymakamımız Baha Büyükkaymakçı’nın kadınlara verdiği değer ve derneğimize gösterdiği yakın alaka ile Asarcık’ta iş yapmak bizler için oldukça kolaylaştı. Kaymakamımız Baha Büyükkaymakçı, Asarcık’tan ayrıldıktan sonra yeni gelen Kaymakamımız Sn. Fatmagül Nayman’dan da aynı alakayı görmek bizi çok memnun etti.
Bu anlamda kaymakamımızın bize göstermiş olduğu diyalog dili sayesinde insanların hayatlarına güzel dokunuşlar yapabiliyoruz. Bizlerden manevi desteğini eksik etmiyor.” ASÜDER BAŞKANI Mehtap Köşüş Asarcık Belediye Başkanı Şerif Kılağuz’a ve emeği geçen herkese teşekkür etti.