Samsun’un Havza ilçesinde 20 Ocak 1989 tarihinde meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybeden Teknik Direktör Nuri Asan, futbolcular Mete Adanır, Muzaffer Badalıoğlu, Zoran Tomiç ve otobüs şoförü Asım Özkan anısına Büyükşehir Belediyesi tarafından Millet Bahçesi’ne yaptırılan ‘Samsunspor Anıtı’ Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun katılımıyla törenle açıldı.
Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Millet Bahçesi içerisine yaptırılan 1919 santimetre yüksekliğindeki ‘Samsunspor Anıtı’nın açılışı bugün yapıldı. 20 Ocak 1989 yılındaki kazada hayatını kaybeden Samsunspor Teknik Direktör Nuri Asan, futbolcular Mete Adanır, Muzaffer Badalıoğlu, Zoran Tomiç ve otobüs şoförü Asım Özkan anısına yapılan anıtın açılışını Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu yaptı. Bakan Kasapoğlu, “Bu acı Samsun’un değil ülkemizin acısı. Ben bu anıtın bu manada sporun vefa açısından da güçlü bir yönü olduğunun mesajını vermesi bakımından önemli bir çalışma ve sembol olduğunu düşünüyorum. Bu anıt bize kaybettiklerimizi hatırlatacak. Aynı zamanda dostluğu, kardeşliği hatırlatacak” dedi.
Samsunspor kafilesini taşıyan otobüsün 20 Ocak 1989 tarihinde Malatyaspor deplasmanına giderken Havza ilçesinde geçirdiği kaza sonucu hayatını kaybeden Teknik Direktör Nuri Asan, futbolcular Mete Adanır, Muzaffer Badalıoğlu ve Zoran Tomiç ile otobüs şoförü Asım Özkan’ın anısına Büyükşehir Belediyesi tarafından anıt yaptırıldı.
MECLİS KARARI ALINDI
Büyükşehir Belediye Meclisi 2020 yılı Ocak ayı toplantısında görüşülerek karara bağlanmasıyla yapımına başlanan Samsunspor Anıtı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Seylan tarafından tasarlandı. Tabanda ve cephede beşgen formunda olup 1919 santimetre yüksekliğe ve 320 metrekare oturum alanına sahip anıt, 9 adet betonarme fore kazık üzerine yerleştirildi. Anıtın taşıyıcı sisteminde betonarme ve çelik konstrüksiyon kompozit kullanıldı. Dış yüzeyine ayrıca ayna formunda, çapı 3.30 metre olan küre monte edildi. Küre üzerinde de top formunu yakalamak amacıyla paslanmaz çelikten 11 adet beşgen desen yer aldı.
Millet Bahçesi’nde düzenlenen törene Gençlik ve Spor Bakanı Dr.Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, milletvekilleri, Samsun Valisi Zülkif Dağlı, Samsunspor Derneği Başkanvekili Savaş Boyar, kulüp yöneticileri, Yılport Samsunspor Teknik Direktörü Ertuğrul Sağlam, Samsunspor eski başkanlarından Hakkı Tomaç, Emin Kar, ilçe belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri, Samsunspor taraftarları ve vatandaşlar katıldı.
“BİR HATIRANIN EKSİKLİĞİNDEN HEP BAHSEDİLDİ”
Açılışta konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Samsunspor, Türkiye’nin en iyi markalarından biri. O günkü kazanın acısı hala yüreğimizde. 32 yıl önce Türk spor tarihinin en elim hadiselerinden birisi yaşandı. İşte bu elim hadise bugün bizi bir araya getirdi. Yaşadığımız bu elim kazanın her yıl dönümünde kahramanlarımızı gelecek nesillere taşıyacak bir hatıranın eksikliğinden hep bahsedildi. Bu eksikliği gidermek ve kahramanlarımızın hatırasını yaşatmak için Samsunumuzun bu özel yerinde, yakın zamanda hizmete açtığımız Millet Bahçemiz içerisine bu anıtı yaparak, Samsun halkının hissiyatına tercüman olduk. Cumhurbaşkanımızın da talimatını yerine getirdik. Bu vesile ile el attığımız her işe omuz veren, gerek içinde bulunduğumuz Millet Bahçesi’nin, gerekse bu anıtın yapılmasında hep yanımızda olan Genel Başkan Yardımcımız Çiğdem Karaaslan ve milletvekillerimize çok teşekkür ediyorum. Bir kez daha kazada hayatını kaybedenlere rahmet diliyorum” dedi.
BAKAN KASAPOĞLU: “YÜREĞİMİZİ YAKAN BİR ACI”
32 yıl önce kazada hayatını kaybeden Teknik Direktör Nuri Asan, futbolcular Mete Adanır, Muzaffer Badalıoğlu, Zoran Tomiç ve otobüs şoförü Asım Özkan’ı rahmetle anan Gençlik ve Spor Bakanı Dr.Mehmet Muharrem Kasapoğlu da konuşmasında, “Taze bir acı. Yüreğimizi yakan, derinden etkileyen bir acı. Aynı zamanda Türk spor tarihinin en acı, en hüzünlü günlerinden biri. Samsun’u, Türkiye’yi hüzne boğan bir gün. Camiamıza başsağlığı, kaybettiklerimizin yakınlarına sabırlar diliyorum. Teknik Direktör Nuri Asan, futbolcular Muzaffer Badalıoğlu, Mete Adanır ve Zoran Tomiç, otobüsün kaptanı Asım Özkan. Onları unutmadık, unutmayacağız. Bu anıt; o hüznün, o elim günün bir timsali olarak gerek Samsun’umuzda gerek ülkemizde buradan sporu birleştiren yönünün çok güçlü bir şekilde mesajını tüm dünyaya verecek” ifadelerini kullandı.
BAŞKAN DEMİR’E TEŞEKKÜR
Kulüplerin spor camialarının en önemli aktörleri olduğunu söyleyen Bakan Kasapoğlu, “Kulüpler ait oldukları şehre ayrı bir anlam ve kimlik verirler” diyerek ““Bir bütünlük, bir duruş kazandırırlar. Özellikle o şehrin, o şehrin insanıyla derin, kuvvetli bir bağ oluşturma gücüne sahipler. Samsunspor’da bu anlamda bu sembollerden biri. Bu acı Samsun’un değil ülkemizin acısı. Ben bu anıtın bu manada sporun vefa açısından da güçlü bir yönü olduğunun mesajını vermesi bakımından önemli bir çalışma ve sembol olduğunu düşünüyorum. Bu anıt bize kaybettiklerimizi hatırlatacak. Aynı zamanda dostluğu, kardeşliği hatırlatacak. Sporun o centilmenlik yönünün ne kadar önemli ve vazgeçilmez olduğunu hatırlatacak. Sporun sadece rekabet unsuru değil, birleştiren, bütünleştiren dönüştüren rehabilite eden gücünün ne kadar önemli olduğunu ne kadar kuvvetli olduğunu hatırlatacak. Büyükşehir Belediye Başkanımıza bu anlamlı çalışma vesilesi nedeniyle spor camiamız adına teşekkürlerimi sunuyorum” sözlerini tamamladı.
FUTBOL KAHRAMANLARI ANITINI DA AÇTI
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, 20 Ocak 1989’da Samsunspor takım otobüsün geçirdiği trafik kazasında vefat edenler anısına 19 Mayıs Stadyumunun önünde inşa edilen ‘Futbol Kahramanları Anıtı’nı da gerçekleştirdi.
Samsunspor Anıtı açılışı öncesinde Büyükşehir Belediyesi’ni de ziyaret eden Bakan Kasapoğlu’na şehirde devam eden ve yapılması planlanan projeler hakkında bilgi verildi. Bakan Kasapoğlu, Nuri Asan Tesisleri’ne de giderek futbolcularla soHbet atti, Teknik Direktör ErtuğrUl Sağlam’a başarı dileğinde bulundu.
SAMSUN HABER HATTI